неделя, 14 април 2013 г.

Цигари, кафе, алкохол и хранопровод!

Цигари, кафе, алкохол и хранопровод!
Карциномът на хранопровода е заболяване,от което  мъжете боледуват 4 пъти по-често и се появява след 50-годишна възраст.
Като важни рискови фактори се посочват консумацията на концентриран алкохол и тютюнопушенето. Рискът нараства с увеличаване на количеството на консумирания алкохол,броя изпушени цигари и пушенето на опиати!
Прекомерната употреба на кафе, мазни, пикантни горещи храни и напитки, храни съдържащи нитрити и афлатоксини, също са опасни
Заболявания криещи риск от развитието на карцином на езофага са затлъстяването,
ГЕРБ( гастроезофагеална рефлуксна болест), ръбцовата стеноза след изгаряне и ахалазията. Родствениците на болни с полипи и рак на хранопровода са с висок риск.
В ранният стадий заболяването протича безсимптомно!
Много важен симптом е затрудненото преминаване на храната /дисфагията/.
В началото е изразена към твърдите храни, но впоследствие прогресира и може да се стигне до невъзможност за приемане и на течности.
Повишено слюноотделяне,лош дъх от устата, оригване,хълцане, връщане/регургитация/ на храна,кашлица без белодробна находка,дрезгав глас, гадене,повръщане на кървави материи,болка, която се излъчва към гърба или корема и редукция на тегло са късни симптоми.
Карциномът има склонност към ранно инфилтриране на съседните органи.
Появяват се метастази в лимфните възли по хода на езофага,трахеята и в шийната област. Хематогенни метастази в черния дроб,белите дробове и костите настъпват късно.
Рака на хранопровода се диагностицира с т. нар. горна ендоскопия /фиброгастроскопия/.
По време на това изследване лекарят оглежда хранопровода, стомаха, дуоденума посредством  мека, огъваема сонда, въведена през устата на пациента и взема биопсия от образуванието, която се изследва от хистолог.
В заключение пушачите,любители на горещо кафе,консуматорите на концентрати с наднормено тегло, страдащите от ГЕРБ( гастроезофагеална рефлуксна болест),роднини на болни с полипи и рак на хранопровода на възраст над 50 г. със затруднения в преминаването на храната и дрезгав глас е наложително да потърсят гастроентеролог-ендоскопист, за да им бъде направена фиброгастроскопия!
Основен метод за радикално лечение на рака на езофага е оперативното лечение! Лъчелечението и химиотерапията намират твърде малко приложение в лечебните схеми.
По отношение на диагностиката на онкологичните заболявания на органите на храносмилателната система, КОЦ Бургас разполага с модерна видеоендоскопска апаратура на фирмата Олимпус, позволяваща директно визуализиране, биопсия на туморите с хистологична верификация и цветен снимков материал.Извършва се ендоскопска полипектомия - щадящ метод за отстраняване на полипи,при запазване целостта на червото. Диагностичният процес се допълва от наличният съвременен скенер и мултифункционален Доплер-ехограф на фирмата Алока.
                                                                      Д-р Никола Радев гастроентеролог

Няма коментари:

Публикуване на коментар