сряда, 26 ноември 2014 г.

Чернодробен рак



Ракът на черния дроб е заболяване,от което мъжете боледуват  3-5  пъти  по-често от жените, има бърза еволюция и лоша прогноза.
Най-честите причини за  него са: хроничните инфекции с вирусите на хепатит В и С, чернодробната цироза, злоупотребата с алкохол,въздействието на екзогенни токсични вещества като арсен,пестициди, афлатоксин, нитрозамини, α1- антитрипсинов дефицит, хемохроматоза, гликогеноза тип I, продължителна имуносупресивна терапия. Среща се по-често при работещи в химическата и нефтената промишленост.

Оплакванията на болните са неспецифични подобни на хроничният хепатит: липса на апетит и отслабване на тегло, лесна уморяемост,намалена работоспособност, 
гадене, повръщане, жълтеница и асцит.
Ракът на черния дроб метастазира в регионалните лимфни възли, костите,белите дробове,прораства в чернодробните вени, другите съдове в съседство и перитонеума.
Заболяването се открива при ехографско изследване,
магнитно резонансна томография и скениране,
но се доказва с чернодробна биопсия .
От лабораторните изследвания с висока диагностична стойност е
α-фетопротеинът,който се повишава в  70-90% от случаите,
използва се и карциноембрионалният антиген.

По отношение на лечението,при малки тумори се извършват клиновидни резекции, радиофраквентна аблация, трансартериална хемоемболизация,ако са единични тумори, ограничени в един чернодробен дял се извършва частична чернодробна резекция или хемихепатектомия с отсраняване на регионалните лимфни възли.
Трябва да се отбележи,че малка част от пациентите са подходящи за оперативно лечение.
От няколко години в света, е одобрен за употреба представител на нов клас медикаменти: тирозинкиназни инхибитори /Sorafenib/, които подобрява преживяемостта при пациенти с чернодробен рак .

В заключение от особено важно значение е да се обърне внимание на работещите с пестициди,работещите в химическата и нефтената промишлености,страдащи от хроничен В и С хепатит,консумиращи малки количества алкохол,приемащи лекарства за други заболявания,че при тях се получава сумарен ефект върху черния дроб и рискът от чернодробен рак се увеличава!

Няма коментари:

Публикуване на коментар