вторник, 24 януари 2017 г.

Дивертикулоза на дебелото черво-маската зад която се крият други опасности!
Дивертикулозата на дебелото черво е заболяване, при което в стената на червото се образуват торбовидни разширения с различни размери, наречени дивертикули. Най-често се засяга сигмата,но с напредване на възраста се открива и в другите отдели на червото.Като причини за този проблем на цивилизацията се приемат бедната на фибри храна,обездвижването,наследствени фактори и запека.
Заболяването протича в 80% от случаите безсимптомно,но след поява на продължителен запек и разстройство,при чревни вирусни или бактериални инфекции,може да се усложни и да се развие дивертикулит(възпаление на дивертикула).
Дивертикулита се манифестира със: коремна болка, висока температура,подуване на корема,повръщане,диария със или без кръв в изпражненията.
При трудно подвижни и лежащо болни, често се образуват фекаломи(фекалии с много твърда консистенция),които допълнително  увреждат чревната стена и създават условия за развитие на патогенна флора.
Неусложнената и безсимптомно протичаща дивертикулоза не крие високи рискове,но много често тя се съчетава с полипи и рак  на дебелото черво!!
Пациентите с това заболяване търсят  лекарска помощ обикновено когато се появят някои от усложненията: дивертикулит,абсцес, чревна непроходимост,ректално  кървене,анемия вследствие на скрито кървене,метеоризъм и диария.
Диагнозата се поставя с контрастно изследване на дебелото черво(иригография) или фиброколоноскопия.
С профилактична цел болните с това заболяване трябва да знаят,че борбата със запека е най-важна! Това възможно чрез ежедневно приемане на плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни,прием на достатъчно течности(1.5-2литра),редовна дефекация и подходящ за възрастта двигателен режим(лечебна гимнастика).Посочените мерки не могат да отстранят съществуващите дивертикули,но помагат за намаляване на риска от усложнения. Важно е да се отбележи,че когато заболяването се прояви с усложнения като кървене и дивертикулит лечението се провежда в болнична обстановка!
В заключение пациентите с дивертикулоза е необходимо да запомнят,че много често това заболяване се  придружава  от хемороиди,които отклоняват вниманието им в погрешна посока! Важно е  да се подчертае,че зад маската на  дивертикула  се откриват  полипи и рак на дебелото черво!!


                                                                             Д-р Радев-гастроентеролог

Няма коментари:

Публикуване на коментар